Výběr IT systému není rande naslepo

 

12
OD RNDr. Petr Novák

Volba IT řešení je jako hledání životního partnera. Rande naslepo může skončit setkáním s psychopatem, nevhodně zvolený informační systém dovede srazit firmu na kolena. Jak se v nich ale vyznat, když jich je tolik a stále se vyvíjí?

 

Na začátku je dobré si ujasnit, v jaké jsme situaci, proč vlastně nový IS chceme a co si od něj slibujeme. Týká se to ERP systémů, CRM, DMS i všech dalších. Pro různé firmy jsou vhodná různá řešení. Základní možnosti jsou tyto:

 

1. Outsourcing - Mnoho nadnárodních společností outsourcovalo z důvodů nižších nákladů celé svoje IT do zemí jako Indie, Čína nebo Filipíny. Tento přístup může dávat smysl i pro české firmy, které nechtějí investovat do vlastního IT oddělení a mají silnou důvěru ve vybraného partnera.Stárnutí ve znečištěných regionech

 

2. Vývoj na klíč a vlastní provoz IS - je opačný extrém. Hodí se pro výjimečné situace, kdy nelze použít hotová řešení nebo by jejich úprava byla příliš složitá. Firma nemusí platit žádné licenční poplatky, má vše pod kontrolou, ale nese náklady na prvotní vývoj software a činnost vlastního IT oddělení.

 

3. Komerční balík - Drtivou většinu požadavků splní komerční softwarové balíky, které implementační firma přizpůsobí konkrétním potřebám uživatele. Jde o standardní řešení zejména u největších zadavatelů s velkým IT rozpočtem.

 

4. Cloud je velmi moderní způsob IT řešení, kdy pro zpracování a uložení dat používáme cizí servery. Vyhneme se počáteční investici do hardware. Opět musíme mít silnou důvěru ve spolehlivost partnera a zabezpečení dat.

 

5. Open Source (svobodný software) je postaven na otevřené, celosvětově budované platformě, která je zdarma. Nad ní pak vytvoří dodavatel řešení podle potřeb zadavatele. Výsledek bývá levnější, než komerční balík, zejména u velkého počtu licencí.

 

Každé z těchto řešení má své přednosti i nedostatky. Ujasněte si své potřeby a finanční možnosti, srovnejte své požadavky s již hotovými řešeními a zamyslete se nad potřebnou mírou zabezpečení dat. Z toho vám vyplyne, která ze zmíněných možností je pro vás ta pravá.

 

Volba IT řešení je jako hledání životního partnera.

RNDr. Petr Novák

předseda představenstva a ředitel společnosti Business Systems, a. s.